Da li ste ikada primetili da se nešto pojavljuje na početku svakog linka web sajta? To je ili HTTP ili HTTPS. Ali čak i kada ukucate adresu web sajta bez HTTP-a ili HTTPS-a, i dalje ste preusmereni na taj željeni web sajt. Pa šta rade HTTP i HTTPS?

Čitanje našeg bloga na našoj zvaničnoj stranici je jedan od primera. Dakle, kada kliknete na jedan od naših blogova, podaci koji se pojavljuju na vašem računaru nisu vaši. Ti podaci se ne čuvaju na vašem računaru, već na web serveru.

Internet povezuje vaš računar (klijent) sa našim vweb serverima. A između vašeg računara i našeg web servera, Hypertext Transfer Protocol (HTTP) ima svoja pravila za slanje i primanje hiperteksta putem Interneta.

Koja je razlika između HTTP-a i HTTPS-a?

razlika izmedju HTTP i HTTPS

Jednostavno rečeno, razlika između njih je u tome da li su podaci koji se šalju i primaju šifrovani. S u HTTPS-u znači Secure. Dakle, ako web sajt koji posetite koristi HTTPS, to znači da se podaci koji se šalju i primaju šifruju pomoću SSL-a (Secure Socket Layer).

Suprotno tome, ako je web sajt koji posetite HTTP, to znači da podaci koji se šalju i primaju nisu šifrovani. Budući da identitet dobavljača sa druge strane nije tačno identifikovan, hakeri mogu da eksploatišu i ukradu osetljive informacije iz protoka.

Dakle, web sajtovi koji zahtevaju da unesete finansijske informacije, informacije o računu itd. treba da obezbede primenu HTTPS-a na toj web lokaciji.

HTTPS je više od puke bezbednosne funkcije

HTTPS je razvijen za mere bezbednosti, zato su i HTTP i HTTPS i dalje dostupni na mnogim web lokacijama. Međutim, imamo neke preporuke za sigurnu komunikaciju šifrovanjem.

HTTPS nije opcija već potreba

Google prikazuje ako web sajt koristi HTTPS enkripciju ili ne u svom pregledaču Chrome.

U prošlosti, ako je web lokacija koristila HTTPS, na traci za adresu bila je označena katancem sa frazom „sigurno“. Google je kasnije uklonio frazu „sigurno“ i ikonu katanca. Zašto?

To nije zato što HTTPS nije siguran, već staviti svima do znanja da je osnovna stvar imati odgovarajući alat za šifrovanje za sigurnu web lokaciju. Srećom, HTTPS saobraćaj preko Google-a je oko 93% od 2018. godine.

chrome https treatment
I web lokacije koje nisu bezbedne upozoravaju korisnike i administratore frazom „nije sigurno“ na adresnoj traci.
HTTP not secure

HTTPS je takođe potreban za marketing

Dakle, da li to znači da sajtovima koji ne obrađuju osetljive informacije nije potreban HTTPS? Iz sigurnosne perspektive možda nije potrebno, ali je neophodno primeniti HTTPS šifrovanje u korporativne i pojedinačne svrhe, jer utiče na rezultate pretrage.

Većina pretraživača, poput Google-a i Yahoo-a, daju prednost bezbednim web lokacijama pomoću HTTPS-a. To znači da ako dve web lokacije imaju iste uslove i sadržaj, web lokacija sa HTTPS enkripcijom biće izložena na vrhu rezultata pretrage.

HTTPS je neophodan, a ne opcija, za bezbednu web lokaciju, već i za korporativnu i individualnu marketinšku perspektivu.

Rezime

Da li vam je ovaj blog pomogao da razumete razliku i ulogu HTTP-a i HTTPS-a? Ako ste vlasnik web sajt, uverite se da koristite HTTPS za bezbednu web lokaciju, a ako ne, obavezno prebacite na HTTPS danas!

Ako ste krajnji korisnik, prvo proverite da li je web sajt pravilno zaštićen pre unošenja osetljivih podataka. Pomoći će vam da zaštitite svoju privatnost.

SkyHosting SSL sartifikate možete izabrati za prelazak na HTTPS protokol. Ako vas zanima brz i povoljan web hosting, posetite našu stranicu da biste saznali više!