Bez obzira da li ste pojedinac ili kompanija, trebalo biste da pristupite bezbednosti na mreži na isti način na koji biste pristupili fizičkoj sigurnosti za vaš dom ili posao. Ne samo da bi ste se osećali sigurnije, već i štiti ljude koji posećuju vašu kuću, mesto poslovanja ili web lokaciju. Važno je shvatiti potencijalne rizike, a zatim se pobrinuti da se u potpunosti zaštitite od njih. U brzom svetu tehnologije, nije uvek lako biti u toku sa najnovijim dostignućima.

Šta je SSL sertifikat?

SSL je skraćenica za „Secure Socket Layer„. To je tehnologija koja uspostavlja sigurnu vezu između web pregledača posetioca i vašeg web sajta tako da je celokupna komunikacija koja se između njih prenosi šifrovana i samim tim bezbedna. SSL se takođe koristi za prenos sigurne e-pošte, sigurnih datoteka i drugih oblika informacija. Ne biste poslali svoje privatne podatke ili bankarske podatke nekome na poleđini razglednice, zar ne? Pa, to je u suštini ono što radite kada komunicirate na mreži bez SSL-a.

Authentication and Verification

Autentifikacija i verifikacija: SSL sertifikat sadrži podatke o verodostojnosti određenih detalja u vezi sa identitetom osobe, preduzeća ili web lokacije, koje će prikazati posetiocima na vašem web sajtu kada kliknu na simbol katanca ili logo izdavača sertifikata (npr. Norton ™ logo). Kriterijumi za proveru koji koriste organi za sertifikaciju, da utvrde da li treba da se izda SSL sertifikat su najstroži sa produženom validacijom (EV).

Data Encryption

Šifriranje podataka: SSL sertifikat takođe omogućava šifrovanje, što znači da osetljive informacije koje razmenjuju preko web sajta ne može presresti i pročitati niko osim predviđenog primaoca. Tačnije, sve su informacije kriptografski iscepkane, tako da se trećoj strani pojavilujuju kao zbrka raznih karaktera. Samo neko sa odgovarajućim ključem može dešifrovati informaciju i pročitati je.

Kako radi SSL enkripcija?

Na isti način na koji zaključavate i otključavate vrata pomoću ključa, šifriranje koristi ključeve za zaključavanje i otključavanje vaših podataka. Svaka SSL sesija se sastoji od dva ključa:

encrypt
Javni ključ koristi se za šifrovanje informacija pre prenosa.
decrypt
Privatni ključ koristi se za dešifriranje informacija kako bi se mogle pročitati.

Procedura

Kada korisnik dođe na web sajt podržan SSL-om, započinju SSL rukovanje. Tokom ovog postupka, pregledač korisnika proverava validnost sertifikata pre nego što pregovara o sigurnoj vezi. Nakon što je ovo završeno, ključevi za sesiju se razmenjuju i počinje šifrovana veza. Sve se to odvija iza scene, jedini dokaz je ikona katanca u adresnoj traci.

Kako da prepoznate da web sajt ima validan SSL sertifikat

Imati SSL je sjajno, ali budimo iskreni, takođe je važno i da vaši korisnici lako vide da ste investirali u zaštitu njihovih podataka. Evo kako možete da kažete da li web sajt ima SSL:
validan SSL

Za šta sve možete koristiti SSL sertifikate

Kratak odgovor na ovo pitanje glasi da možete koristiti SSL sertifikat svuda gde želite da bezbedno prenesete informacije.
display
Osiguravanje komunikacije između web sajta i Internet pregledača vašeg kupca
globe
Osiguravanje interne komunikacije na vašem korporativnom intranetu
envelope
Zaštita e-mail komunikacije, slanjem sa i na vašu mrežu (ili privatne e-mail adrese)
servers
Zaštita informacija između servera (unutrašnjih i eksternih)
mobile
Osiguravanje informacija koje se šalju i primaju putem mobilnih uređaja

Različiti tipovi SSL sertifikata

Danas na tržištu postoji veliki broj različitih SSL sertifikata.

Sertifikati za jedan domen

SSL sertifikati koji pokrivaju jedan domen. Oni su dostupni na svim nivoima validacije: DV, OV i EV.

Sertifikati za više domena

SSL sertifikat sa više domena (Multi-Domain) može pokriti više web sajtova na jednom sertifikatu. Sertifikati sa više domena su ponekad zvani SAN sertifikati. Oni su dostupni na sva tri nivoa validacije.

Sertifikati za više poddomena

Za web stranice sa poddomenima postoji specijalizovani SSL sertifikat zvani wildcard. Wildcard pokrivaju jedan domen i sve prateće poddomene. Dostupni su samo na nivoima DV i OV.

najava

Tehnički pojmovi

  • Enkripcija – Šifrovanje informacija tako da ne može da je koristi neko drugi osim osobe kojoj je namenjena.

  • Dekripcija – Informacije se dešifruju i vraćaju u svoj originalni oblik

  • Ključ – Matematička formula ili algoritam, koji se koristi za šifrovanje ili dešifrovanje podataka.

  • Pregledač – (engl. browser) Softverski program koji koristite za pristup Internetu.

Poverenje čini razliku u svetu onlajn poslovanja. Ulaganje u tehnologiju kako bi se zaštitili kupci i zaslužilo njihovo poverenje je kritičan faktor uspeha za svaku kompaniju koja posluje putem interneta ili je vlasnik e-prodavnice. Efikasna primena SSL sertifikata, tačan plasman i prikaz trust logoa su dokazani alati za uspostavljanje poverenja klijenata.

Kod nas možete pronaći sve vrste sertifikata ili nas kontaktirati za neki specifični koji bi odgovarao Vašim potrebama.